Op weg naar de top

Op weg naar de top

Om de top te bereiken heb je talent nodig. Minstens zo belangrijk is doorzettingsvermogen. Volharden in je pogingen om het ultieme doel te bereiken: de beste worden van iedereen. De concurrentie achter je laten. Nergens is dit zo goed te zien als in de sport.
Een topsporter heeft talent. In vele uren training zal hij net dat stapje extra maken om de concurrentie voor te blijven. Randzaken worden opzij geschoven omdat alleen dat ene doel telt: het wereldrecord, de gouden medaille, de wereldbeker. Daartoe pijnigt de sporter keer op keer zijn lichaam en polijst hij voortdurend zijn talenten op zodat zijn prestaties in de sport schitteren met een gouden glans.
olympische ringenDe oneindige wil om te winnen. Opoffering van alles wat de weg naar de top belemmert. Genadeloos. Achteraf telt alleen de eerste plaats en is al het andere niet meer dan een voetnoot. Als je niet de beste bent, zijn er ook nog diverse onorthodoxe methoden om toch de nummer één te worden. Hieronder drie voorbeelden die hun doel voorbij schieten.

Je tegenstander de Bosch zijn
Zij is judoka. Wereldtopper. Maar nog niet de beste. Er is zo’n irritant Frans meisje dat haar vernedert tijdens wedstrijden. Toch wil Edith Bosch in Londen tijdens de olympische spelen de gouden plak winnen. Dan zal ze wel in de finale die irritante Française moeten verslaan. Die Française die haar te vaak de baas is. Elke keer dat dat Franse opdondertje van haar wint, doet het pijn. Bij elke ruk aan het judopak vergroot Lucie Decosse haar moraal. Daarom doet Bosch het eens anders. In Parijs mogen ze in de finale weer tegen elkaar judoën. Een voorproefje voor de finale van de OS in Londen? Mooi niet! denkt Edith. Ik trek me terug. Dan kan ik ook niet verslagen worden. Onder het motto: als je niet ten strijde trekt, kun je ook niet ten onder gaan. De vraag is: hoe bewijs je dan de beste te zijn? Of zit er meer achter deze tactische keuze. De tegenstander niet wijzer maken, heet het dan. Als tegenstander zou ik echter in mijn handen wrijven. Want iemand die zich zonder geblesseerd te zijn terugtrekt, bedrijft geen tactiek. Die heeft angst om te verliezen. Die schijt zeven kleuren stront. Om te winnen moet je eerst en vooral niet verliezen. Maar dat wil niet zeggen dat niet verliezen hetzelfde is als winnen.

[ad#mainpage]

Met bloed, zweet en tranen (gekoeld bewaren)
Een jarenlange schorsing vanwege dopinggebruik zit erop voor wielrenner Ricco. Hij mag weer koersen en zegt vastbesloten te zijn te laten zien dat hij ook zonder dope kan winnen van de rest van het pak. Totdat het bericht komt dat hij in het ziekenhuis is opgenomen. Ricco is in een shocktoestand geraakt. Zou de topsporter te hard getraind hebben? Teveel van zijn lichaam gevraagd en een paar stappen teveel gezet tijdens de training? Niets van dat alles. Deze topsporter had zijn eigen bloed in de koelkast gezet om het later in te kunnen spuiten. Schijn je sneller van te gaan fietsen. Het bloed is tenminste houdbaar tot: zie zijkant van de verpakking. Het etiketje was misschien bevlekt door de chocoladevla die ernaast stond in de koelkast of hij had de zak bloed van zijn hond gepakt (dat kan best, want meestal hebben wielrenners ook geen doping bij zich maar zijn dat medicijnen voor de hond). Vechtend voor zijn leven ligt Riccardo in het ziekenhuis. Reserves overhouden voor de finale wil niet zeggen dat je je bloed moet bewaren in de koelkast. Hij heeft alles opgeofferd wat zijn weg naar de top belemmerde. Eerlijkheid, trots, de glans van ooit behaalde overwinningen.

Internetmarketing is hot
Als je jarenlang de eerste doelman bent geweest, is het niet leuk om die plek te verliezen. Voor jezelf ben je nog steeds de beste maar de trainer zet je aan de kant voor de tweede en derde keeper. Je wilt jouw plek onder de lat terug maar volgens anderen heb je daar geen recht meer op. Om de mensen bij de club van jouw kwaliteiten te overtuigen, is wel meer creativiteit vereist dan je vader toonde toen hij de naam van zijn pasgeboren zoon opgaf bij de burgelijke stand, Stijn Stijnen. Je bedenkt dat als er maar genoeg mensen roepen dat je de beste bent, de trainer dat ook wel in zal zien. En als niemand roept dat je de beste bent, ga je dat gewoon zelf roepen. Op de website van onder andere de club, onder verschillende valse namen, alsof je een supporter bent. Ik had vroeger een denkbeeldig vriendje maar dat valt in het niet bij iemand die een complete groep persoonlijke supporters verzint.

Meer van lezen:

Mailtje sturen?