> columns | Columns van Jochen Schoofs
blog.van jochen

Categorie: columns

Teksten die ik columns noem…

Jodiumtabletten

Flyer jodiumtabletten

Omdat we binnen de straal van je-loopt-een-grote-kans-op-kanker-als-ie-ontploft van een kerncentrale van wonen, krijgen we volgende week jodiumtabletten thuisbezorgd.

Zorgkosten: het vingertopje van de ijsberg

Pleisters en gaasjes

Nadat ik probeerde het topje van mijn vinger te scheiden van de rest, kwam ik erachter waarom de zorgkosten alsmaar stijgen: we krijgen meer zorg dan nodig. Omdat het anders niet vergoed wordt. Daardoor is er voor anderen niet genoeg geld om de zorg te betalen die ze nodig hebben.

Fietsparkeernazi

Ik zet mijn fiets tegen de muur van de supermarkt. Tenminste, dat wil ik doen totdat ik word aangesproken door een vrouw. Een fietsparkeernazi.

‘Waarom zet u uw fiets zo neer?’ vraagt de fietsparkeernazi, alsof ik iets heel ergs doe. Ik kijk haar niet begrijpend aan. Ondertussen laat ze zien hoe zij haar fiets neerzet: haaks op de muur in plaats van parallel aan de muur, zoals ik wilde doen.

CDA gaat voor 100% leugens

Onlangs vond ik je mooie verkiezingsflyer op mijn deurmat. Dat ik zo’n nee-sticker op mijn brievenbus heb, is je campagneteam waarschijnlijk even ontgaan. Maar daar wilde ik het niet over hebben. Hoewel het misschien wel tekenend is voor het respect dat jouw partij heeft voor de kiezer.

Fred ‘Al Capone’ Teeven

Mugshot van Al Capone en Fred Teeven

Hij moet gedacht hebben dat hij nog droomde toen hij vanochtend wakker werd. Dit kon niet echt gebeurd zijn. Dit was een nachtmerrie. Had hij echt de vorige avond zijn ontslag in moeten dienen? Hij had alles goed gedaan waar anderen de fout in gingen. Hij had immers geen bonnetjes ingediend van te dure flessen wijn. Zijn betrokkenheid bij corruptie van een partijgenoot kon niet aangetoond worden. En dat de telefoontap het even niet deed, lag buiten zijn macht. Dat was de schuld van Ivo Opstelten.

PVV kerncentrale: angst voor wapenwedloop

PVV Gelderland wil een kerncentrale bouwen omdat ze niet geloven in duurzame energie.

De plannen van de PVV Gelderland om een kerncentrale te bouwen heeft in de omliggende provincies tot grote zorgen geleid. Hoewel de PVV benadrukt dat het enige doel is een onafhankelijke energievoorziening op te zetten voor Gelderland, worden daar door andere provincies grote vraagtekens bij gezet. Zij vermoeden dat de PVV Gelderland de kerncentrale als dekmantel wil gebruiken voor de ontwikkeling van kernwapens.

Schoenen vs. stropdassen

Een strop of een das?

Schoenen zijn een noodzakelijk kwaad. Mijn voeten protesteren als ze er aan het begin van de dag ingepropt worden. Mijn hals wikkelt zich met alle plezier in een sjaal of das zodat een gure winterwind geen kans heeft. Maar een stropdas kijkt mijn hals met de nek aan. Daar begrijpt ‘ie weinig van.

Te vroeg

pepernoten, pepernoten,!

Ik word ouder. Dat merk ik niet zozeer aan een steeds groter aantal grijze haren in mijn baard. Ook niet aan een steeds groter gebrek aan haren op mijn hoofd. Ik denk met weemoed terug aan vroeger tijden. Daaraan merk ik het.

Luis

Luis Suarez voetbalplaatje

Vorig jaar vierde Laila haar kinderfeestje in een grote binnenspeeltuin. Ideaal. Je hoeft niks te doen. Er is ranja. Snoep. Chips. Friet. Veel te spelen. Als ouder hoef je alleen de rit met tig kinderen in de auto te doorstaan. Maar daar wilde ik het niet over hebben. Over hoe ideaal het is. Want zo’n binnenspeeltuin is gewoon een naar babypoep stinkende hel op aarde.

Op weg naar de top

Behalve talent en uren van training, zijn er diverse alternatieve manieren om de top te bereiken. Niet verliezen, reserves overhouden en goede public relations.