| |

Recht op privacy

Recht op privacy

Oudste dochter had laatst haar eerste wiebeltanden. Enkele uren voordat de tand er daadwerkelijk uit viel, heb ik er nog een foto van gemaakt. Vol trots wilde Marleen deze posten op haar facebook maar hier was de eigenaresse van de wiebeltand het niet mee eens. Niet dat ze weet wat facebook is maar ze weet wel dat internet iets is waar iedereen altijd en overal op kan kijken. En de foto van haar en haar wiebeltand was er niet voor gemaakt dat iedereen die altijd en overal kon zien.

Ik moest denken aan toen ik klein was en niet wilde dat bepaalde foto’s in het fotoalbum kwamen. Vrienden en kennissen van mijn ouders kregen deze foto’s toch te zien en ik schaamde me dood. Niet dat het foto’s waren om je voor te schamen maar ik denk dat ik me gekrenkt voelde omdat mijn privacy niet gerespecteerd werd.

Eens in de zoveel tijd laait er weer een discussie op over internetfilters voor kinderen. Er worden speciale lespakketten gemaakt zodat kinderen kunnen leren hoe ze verantwoord met internet om moeten gaan. Maar een goede opvoeding begint bij goed en consequent gedrag van de ouders. Hoe kun je een kind leren verstandig met  internet om te gaan, als ouders (en andere opvoeders als scholen en kinderdagverblijven) dat niet (altijd) doen?

Op het kinderdagverblijf en BSO waar onze dochters naar toe gaan, worden regelmatig foto’s gemaakt van de kinderen. Ouders kunnen deze foto’s bekijken op een, met login en wachtwoord beveiligde, website. Het geeft mij als ouder een gerust gevoel dat deze foto’s niet zomaar voor iedereen te bekijken zijn (ook al is er niets bijzonders op te zien). Op de school van oudste dochter heeft iedere groep zijn eigen blog (middels WordPress!), voor iedereen toegankelijk. Natuurlijk ben ik blij met deze transparantie in het onderwijs maar ook transparant voor lieden die niet zo zuiver op de graat zijn. Uiteraard zullen de leraren en leraressen verstandige beslissingen maken over wat wel en niet op het wereldwijde web verschijnt, maar zou ik als ouder niet een beveiligde site moeten vragen/eisen?

Bij de school en het kinderdagverblijf/BSO vertrouwen ouders erop dat er professioneel en zorgvuldig met internet omgegaan wordt. Maar als hier fouten in gemaakt worden, zijn het de ouders die meteen op hun achterste poten staan. Onzorgvuldig omgaan met je privacy op internet is echter iets wat ik vooral ook bij ouders fout zie gaan. Hoe vaak zie je op facebook niet allerhande afbeeldingen van iemands kroost zonder dat er rekening is gehouden met privacy van de kinderen. Nu kun je je natuurlijk afvragen vanaf wanneer je kind zich bewust is van zijn eigen privacy en in hoeverre je daar rekening mee moet houden. Soms ben je als ouder gewoon trots op je kind en wil je dat aan de hele wereld laten zien. Maar ouders vergeten soms dat iets wat zichtbaar is op internet voor de héle wereld zichtbaar is. De privacy-opties van facebook en andere social media-netwerken zijn vaak niet goed ingesteld. Je voor het eerst op het potje plassende peuter is dan voor iedereen met een internetaansluiting te zien.

De wiebeltand van oudste dochter is overigens gewoon op facebook te zien. Het is geen foto waarvoor ze zich nu of later hoeft te schamen. Toch is de foto zonder haar toestemming geplaatst. Ik beloof bij deze dat ik niet boos zal worden als oudste dochter over een jaar of 10 op haar hyves (of equivalent daarvan) een foto van mij en mijn, dan 42-jarige, niet zo elegante, bierbuik zal plaatsen met daaronder allerhande smilies.

Meer van , , lezen:

Mailtje sturen?