|

Fred ‘Al Capone’ Teeven

Fred ‘Al Capone’ Teeven

De ondergang van een staatssecretaris

Mugshot van Al Capone en Fred Teeven
Op eenzelfde manier ten onder: Al Capone en Fred Teeven.

Hij moet gedacht hebben dat hij nog droomde toen hij vanochtend wakker werd. Dit kon niet echt gebeurd zijn. Dit was een nachtmerrie. Had hij echt de vorige avond zijn ontslag in moeten dienen? Hij had alles goed gedaan waar anderen de fout in gingen. Hij had immers geen bonnetjes ingediend van te dure flessen wijn. Zijn betrokkenheid bij corruptie van een partijgenoot kon niet aangetoond worden. En dat de telefoontap het even niet deed, lag buiten zijn macht. Dat was de schuld van Ivo Opstelten.

Daarbij, iemand die zoveel betekende voor ons land, kon toch wel op enig krediet rekenen? Hij had nota bene de Nederlandse belangen in Rusland veilig gesteld door een Russische activist dusdanig tot wanhoop te drijven dat die zelfmoord pleegde. Bijna eigenhandig had hij het vuile werk van Poetin opgeknapt. En dat was toch de man met wie de koning gezellig een biertje dronk. Dezelfde koning die hem zijn ontslag verleende.

Alles deed hij voor volk en vaderland. Zo zette hij kinderen uit naar een land waarvan ze de taal niet spraken. Maar voordat hij dat deed, sloot hij ze op in een Nederlandse cel. Dan waren ze tenminste voorbereid op het gebrek aan vrijheid in hun nieuwe thuisland. Veel humaner kon het niet in zijn ogen.

Hij was er goed in; mensen opsluiten. Als officier van justitie zorgde hij ervoor dat talloze criminelen voor jaren achter slot en grendel verdwenen. En soms kregen die criminelen wat geld terug. Maar of dat nu 2 miljoen is of iets meer? Hij deed wat Opstelten al jaren deed: de demente, oude man uithangen die het zich niet allemaal meer precies kon herinneren. Hij geloofde bijna zelf dat de bewijzen onvindbaar waren.

Toen kwam Nieuwsuur met het nieuws dat het bonnetje gevonden was. Fred Teeven kreeg het gevoel dat hij in een maffiafilm figureerde: capo di tutti capi Rutte maakte hem ‘an offer he couldn’t refuse’. Fred Teeven werd de Al Capone van de lage landen. Al Capone kon niet gepakt worden op zijn maffiapraktijken. Totdat ze in zijn administratie doken. Capone werd veroordeeld voor belastingontduiking.

Ook Teeven kon niet gepakt worden. Totdat ze in zijn administratie doken.

Meer van , lezen:

Mailtje sturen?