Over doemdenken en de holocaust

Over doemdenken en de holocaust

Volgens wetenschappers wordt de aarde over honderd jaar bewoond door tussen de 3 miljard en 24,8 miljard mensen. Ik vind het een vrij grove schatting waar je niet per se een wetenschapper voor hoeft te zijn om die te kunnen maken. Alsof de belastingdienst mij vraagt om een schatting van mijn inkomen voor 2023 te geven en ik zeg: ergens tussen de 255 euro en de 7,3 miljoen. Maar, oké, die wetenschappers zullen er wel beter over nagedacht hebben dan ik.

Om die 24,8 miljard mensen in 2123 te bereiken, moet er vooral even door geneukt worden. En daar kan ik me iets bij voorstellen. Het is trouwens niet zo dat we daarvoor heel hard aan de slag moeten. Volgens mij is het goed te doen.

Om tot een bevolking van 3 miljard mensen te komen, moet er eveneens wat gebeuren. En ook daar kan ik me iets bij voorstellen. Ik heb op school over de tweede wereldoorlog geleerd, apocalyptische science fiction films gezien en ik sprak ooit een Dutchbatter die bij de val van Srebrenica was. Hij wilde of kon daar nauwelijks iets over zeggen, maar wat hij wel zei, was meer dan genoeg informatie.

Vandaag las ik dat ongeveer een kwart van de jongeren gelooft dat de Holocaust niet heeft plaatsgevonden of op zijn minst denkt dat het allemaal flink overdreven is. Ik hoop dat zij net zo slecht opgelet hebben bij seksuele voorlichting als tijdens de geschiedenisles en ook het bestaan van voorbehoedsmiddelen ontkennen. Anders denk ik dat 3 miljard mensen over honderd jaar een reëler scenario is dan die 24,8 miljard.

Meer van lezen:

Mailtje sturen?