Zakelijke energie maffia

Zakelijke energie maffia

“Dan begin je toch voor jezelf, Jochen.” Dat zeiden ze tegen mij. Wie ‘ze’ zijn, houd ik even in het midden. Ze bedoelden het immers goed.
Dus ik begon voor mezelf. Het stelde niet zoveel voor. Mijn paspoort uit een laatje pakken om vervolgens een kort bezoekje aan de Kamer van Koophandel brengen. Vanaf dat moment zou ik kunnen gaan genieten van de grote voordelen van het ondernemer zijn.

Ik hoorde de mooiste verhalen om me heen. Wat ik allemaal niet als aftrekpost kon gebruiken. BTW die ik terug kon vorderen. En goedkoop inkopen doen op plekken waar gewone mensen niet eens mochten komen. Mijn auto moest ik op naam van de zaak zetten: kilometerregistratie zus, BPM zo en je rijdt bij wijze van spreken op kosten van de staat. De mogelijkheden leken eindeloos. Als ik alles mocht geloven, zou ik zo’n beetje zonder omzet te draaien al bakken geld gaan verdienen.

Addertje onder het gras

Er was één ding dat ‘ze’ er niet bij zeiden. Een klein addertje onder het gras dat lange tijd verborgen bleef. Ik heb het niet over de BTW-administratie die je als ondernemer bij moet houden. Of bonnetjes die je op de een of andere manier overzichtelijk moet bewaren. ‘Ze’ vergaten er bij te vertellen dat je zo’n beetje om de dag gebeld zou worden door de zakelijke energie maffia.

WonenWonen

“Make him an offer he can’t refuse”

Make him an offer he can't refuseDe zakelijke energiecollecdieven zijn zo goedkoop omdat ze gezamenlijk inkopen en ìk kan daar nu van profiteren. Het verschil kan wel oplopen tot zo’n 20 tot 30%.
“Vergelijkt u de tarieven van uw huidige leverancier maar eens met die van ons, meneer Schoofs,” zegt de callcenter customer service consultant (ik weet niet of dit de juiste functietitel is. Oplichter is misschien een beter woord). De aanbieding is al gemaild. Ik hoef alleen nog maar op akkoord klikken.
Wanneer ik de tarieven vergelijk, kom ik tot een verschil van 18,7%. Geen 20 tot 30% maar toch. Bijna ga ik akkoord. Tot ik zie dat de gas-en-stroom-penoze de tarieven exclusief BTW vermelden. Ik ben dus niet goedkoper uit maar juist duurder.

Oplossing

Om hier vanaf te komen, heb ik het volgende bedacht. Bij de KvK kun je relatief eenvoudig je telefoonnummer wijzigen. Verander dat in een van de volgende nummers:

0103180408 0103180406 0103180407 0202091180

De lijst kan nog veel uitgebreider dus heb je nog een aanvulling

Wanneer een zakelijk collectief jou dan probeert te bellen, krijgen ze een ander zakelijk energie collectief aan de telefoon. Een soort van Droste-effect met telefoonscripts die in een loop geraken. Callcentermedewerkers die het gevoel krijgen dat ze zich in een ets van Escher bevinden.

ComputerComputer

Loop ik dan geen klanten mis wanneer ik niet mijn eigen telefoonnummer bij de KvK invul, Jochen? Het antwoord daarop kun je zelf geven. Hoe vaak ben jij, terwijl je op zoek was naar een product of dienst, in het register van de Kamer van Koophandel gaan neuzen?

Meer van lezen:

Mailtje sturen?