PVV kerncentrale: angst voor wapenwedloop

PVV kerncentrale: angst voor wapenwedloop

De plannen van de PVV Gelderland om een kerncentrale te bouwen heeft in de omliggende provincies tot grote zorgen geleid. Hoewel de PVV benadrukt dat het enige doel is een onafhankelijke energievoorziening op te zetten voor Gelderland, worden daar door andere provincies grote vraagtekens bij gezet. Zij vermoeden dat de PVV Gelderland de kerncentrale als dekmantel wil gebruiken voor de ontwikkeling van kernwapens.

[pullquote]Onze partij gelooft niet in duurzame energie. Marjolein Faber, lijsttrekker PVV Gelderland[/pullquote]Eén van de provincies met de grootste bezwaren is Limburg. ‘Wij grenzen zowel aan Noord-Brabant als Gelderland. Wanneer er een kernwapenwedloop ontstaat tussen Gelderland en Noord-Brabant liggen wij daar letterlijk tussenin.’ De provincie Limburg doelt hierbij op de kernwapens die al jaren heimelijk in het Brabantse Volkel liggen opgeslagen.
Dit is een punt van zorg dat door Utrecht gedeeld wordt: ‘Te meer omdat de PVV Gelderland zeer vaag blijft over de locatie van de te bouwen kerncentrale. Wanneer je enkel vreedzame bedoelingen hebt, is dat niet iets om moeilijk over te doen.’ De provincie Utrecht doelt hierbij op uitspraken van de Gelderse PVV lijsttrekker Marjolein Faber die in eerste instantie stelde dat de centrale in Winterswijk gebouwd zou worden. Toen Faber geconfronteerd werd met het feit dat daar geen rivier in de buurt was, stelde zij dat de centrale ‘ergens in de Achterhoek’ zou komen.

Inmiddels hebben de provincies Overijssel en Drente de handen ineengeslagen om tezamen Gelderland onder druk te zetten. Of, en welke sancties men daar in gedachten heeft, was gisteren nog onduidelijk. De geruchten gaan dat er onderhandeld wordt met Groningen over het dichtdraaien van de gaskraan naar Gelderland. De provincie Groningen zou niet onwelwillend tegenover dat idee staan. Het probleem met aardbevingen in die provincie is hierbij van secundair belang: ‘De PVV Gelderland zegt niet te geloven in duurzame energie. Tegen dergelijk religieus fanatisme zullen wij ons te allen tijde blijven verzetten.’

De provincies Noord- en Zuid-Holland maken zich weinig zorgen over wat er in het oosten van het land gebeurt: ‘Wij kunnen die boeren niet eens verstaan.’

Meer van lezen:

Mailtje sturen?