Te vroeg

Te vroeg

Ik word ouder. Dat merk ik niet zozeer aan een steeds groter aantal grijze haren in mijn baard. Ook niet aan een steeds groter gebrek aan haren op mijn hoofd. Ik denk met weemoed terug aan vroeger tijden. Daaraan merk ik het. Dat ik terugdenk en mezelf ervan verzeker dat hiervoor alles beter was.

Ik weet nog dat ik lang geleden in de maand september van mijn zakgeld een zak pepernoten had gekocht, deze leeg at terwijl ik van school naar huis fietste en ik me ’s avonds enorm schuldig voelde. Niet omdat een pond pepernoten zich meteen zou vastzetten als vetkwabben rond mijn buik (zo werkt mijn lichaam niet en ik was daar dan ook helemaal niet mee bezig). Evenmin omdat ik de zak, zodra de laatste pepernoten opgevroten waren, ergens in de berm gooide. Ik voelde me schuldig omdat ik pepernoten had gegeten voordat de sint in ons land was aangekomen. Een doodzonde volgens de sinterklaaspuristen.

pepernoten, pepernoten,!

Wat jaren later veranderde inhoud van de sinterklaasdiscussie. Winkeliers werden niet meer gedemoniseerd omdat ze te vroeg pepernoten en marsepein in de schappen hadden liggen maar kregen half Nederland over zich heen omdat de kerstman steeds vroeger aanwezig was in de etalages. Je moest stelling nemen op eenzelfde manier als George W. Bush na 11 september van de wereld had geëist. En van iedereen werd verwacht dat die zijn mening verkondigde. Ik kon mijn geluk niet op toen ik in die tijden een jongetje geïnterviewd zag bij het Jeugdjournaal. Wat hij ervan vond dat pakjesavond nog moest komen maar je overal de kerstman al tegenkwam. De jongen haalde zijn schouders op en sprak toen:

“Sommige kinderen geloven in Sinterklaas en sommige kinderen geloven in de kerstman. Iedereen mag van mij zelf weten waarin die gelooft. Het maakt toch niet uit als in de ene winkel Sinterklaas is en in de andere de kerstman?”

Het jongetje geloofde zelf niet meer maar speelde het spel beter mee dan menig volwassene. Ik hoop dat deze jongen – nu, jaren later – eenzelfde soort wijze woorden kan verkondigen. Een nieuwe discussie met nu de pieten in de hoofdrol.

Er is een nieuwe tweedeling ontstaan. Afhankelijk van je mening ben je of een racist of een neger (hoewel je ook beide of geen van beide kunt zijn).

Ik hoorde vorig jaar een meisje zeer terecht opmerken waarom ze het niet aan de kinderen vroegen. Het was toch een kinderfeest? Ze dacht niet dat het kinderen ook maar een pepernoot kon schelen welke kleur de pieten zouden hebben. Daar zou ze best eens gelijk in kunnen hebben. Ik weet het niet. Ik ben daar te oud voor geworden.

De zon scheen deze week. Niet de sint maar het weer gaf ons een cadeautje. Het is nog zomer. En Sinterklaas? Die hoort bij herfst, bij kou en bij regen. Bij warme chocolademelk met slagroom bij de open haard. Niet bij witte wijn in de zon op het terras. Daarom alleen al vind ik dat de hele discussie pas dan gevoerd mag worden wanneer de pepernoten in de schappen liggen èn het regent en de wind om de schoorsteen fluit. Nu was ik namelijk nog van de zomer aan het genieten. Want wat je van de sint en zijn *** pieten ook vindt, ze horen bij de kou en de regen van de herfst.

*** vul hier je favoriete kleur in

Meer van lezen:

Mailtje sturen?