Geen ramp voor een deskundige

Geen ramp voor een deskundige

Het duurt nu al weken en nog geen enkel actualiteitenprogramma heeft hem om een reactie gevraagd. Wel ene Jean Savelkoul en reactordeskundige Ronald Schram. Het meest irritant is natuurlijk Diederik Samsom. Tot voor kort een voor zendtijd vechtend kamerlid voor de PvdA, nu opeens gevierd kernfysicus en blijkbaar deskundige wat betreft ontploffende kernreactoren in Japan. Even was die Diederik Samsom zelfs trending topic op twitter.

Roel Coutinho bij Pauw&Witteman
Roel Coutinho in betere tijden.
‘Wil je nog koffie,’ vraagt mevrouw Coutinho. Een kribbig ‘nee’ is het antwoord van Roel. De infectie-ziekten-goeroe heeft geen tijd. Hij zoekt op internet naar alles wat met stralingsziekte te maken heeft.
‘Maar daar heb je toch geen vaccins voor?’ vraagt mevrouw Coutinho.
Nee. Daar heb je geen vaccins voor.
‘Wil je echt geen kopje koffie? Met een lekkere appelkoek.’
Het enige wat Roel op dit moment gevraagd wordt, is of hij nog een kopje koffie lust. Roel Coutinho zou het liefst de aangeboden koffie met geweld in de strot van zijn vrouw proppen, inclusief koffiepot. Maar voor de verwondingen die daardoor onstaan heb je al helemaal geen vaccins. En het zorgt zeker niet voor een fijne headline in Hart van Nederland.

‘Zullen we vanavond sushi eten? Nu het nog kan?’ vraagt mevrouw Coutinho.

[ad#mainpage]

Nee. Roel Coutinho moet alles te weten zien te komen over stralingsziekte. Er komt vast een moment dat 1vandaag, het 8 uur journaal, Netwerk, desnoods SBS Shownieuws hem vragen hoe je stralingsziekte moet behandelen.

De Mexicaanse griep. Dat waren nog eens tijden. Ieder programma wilde hem, professor dr. R.A. Coutinho. Want Roel Coutinho was dé Autoriteit-Op-Het-Gebied-Van-Influenza-Pandemie. En de hele wereld was in de ban van een pandemie. Ook toen Haïti was weggevaagd door een aardbeving mocht hij vertellen over de dreiging van allerhande ziektes en epidemieën. Of als er ergens uitbraak van pokken is. Heerlijke tijden.

Die verdomde Japanners! Hun halve land is weggevaagd door een aardbeving en tsunami. De kernreactoren in Fukushima staan op het punt van een meltdown. Niemand maakt zich dan zorgen over de dreiging van cholera. Of verminderde weerstand tegen de vogelgriep. Nergens hoor je iets over H1N1 tot en met 5. Niets waar Roel Coutinho iets deskundigs over kan zeggen.

Ieder gebied waar een natuurramp plaatsvindt, krijgt te maken met infectie-ziekten. Of er bestaat in ieder geval het gevaar dat die ziektes uitbreken. Dan kan Roel Coutinho uitleggen hoe hulporganisaties daar mee om kunnen gaan. Dat zijn bedrijf voldoende vaccins heeft klaarliggen om dat hele gebied te helpen. Maar zelfs met een half land in puin hebben die te goed georganiseerde Japanners daar geen last van. En dus wordt Roel Coutinho op geen enkel moment door wie dan ook om deskundig commentaar gevraagd. Arme Roel!

Enorme rampen horen trouwens ook plaats te vinden op plekken waar men de zaken niet zo goed op orde heeft. Dan valt er ook nog wat te verdienen met de vaccins van zijn bedrijf. Zouden ze hem daarom niet meer uitnodigen? Omdat hij geld verdiend heeft aan de Mexicaanse griep?

Pauw&Witteman en vele anderen nodigen Diederik Samsom uit. En nog eens, en nog eens, en nog eens.

Met die stralingsziekte komt Roel Coutinho niet verder. Maar eens zoeken op Diederik Samsom + aandeelhouder + jodiumpillen. Eens kijken of hij een schandaal aan het licht kan brengen. Moet die Samsom maar niet in zijn plaats de deskundoloog spelen.

Die aardbeving en tsunami zijn trouwens ook heel vervelend voor de actievoerders van de Sea Shepherd. Het is natuurlijk not done om nu in actie te komen tegen die walvis moordende maar op het moment vooral zielige Japanners.

Meer van lezen:

Mailtje sturen?